stackars lilla Zelma

Även här inne i Örebro har det hänt en hel del, ena dagen springer Zelma i full fart i hagen och leker, nästa står hon gipsad med order om boxvila.

i fredags förra veckan (på sin 1års dag) var hon plötsligt jätte halt, förmodligen en vrickning av för mycket bus sa veterinären. avvaktade till nästa dag, då hade hon förstärkt puls i framhovarna, 40graders feber och var svullen i benen.  veterinären tog blodprov och skrev recept för behandling mot fång.
Men hon belv bara värre, hon orkade knappt stå på benen och ville inte röra sig alls. så vi mer eller mindre bar in henne i transporten och åkte till kliniken. Blev mottagna av en veterinär som bara pratade engelska och som la högst 3 minuter på oss, sa att det var en hovböld och skickade oss till hovspecialisten.
där fick hon hoven uppskuren. hovspecialisten var skeptisk och ville att veterinären skulle kolla upp det vidare eftersom hon hade så hög feber och var så pass allmänpåverkad. Men vi blev hemskickade, ingen tyckte att det var något konstigt med henne.
två dagar senare hade hon fortfarande feber, och var fortfarande halt, visserligen mindre halt. jag ringde tillbaka till kliniken och fick order om att avvakta några dagar till.
fem dagar efter första klinik besöket var hon fortfarande ordentligt halt. jag kontaktade då en annan klinik och åkte dit för röntgen av hoven. fick dignosen att hon har en mindre broskskada i hoven. dom trodde att prognosen var rättså god eftersom hon är så pass ung och skadan var så pass lindrig. men hon kommer få stå i boxvila i minst tre veckor. kul att hålla henne sysselsatt så länge, hon har redan hunnit tugga sönder en stor del av inredningen och klia bort halva sin svans.
lägger in några bilder med
så här eländig såg hon ut när hon kom till mig:

gör ont i mig att se den där bilden, hon är ju så fruktansvärt mager.

så här ser hon ut nu:


Kommentarer
Postat av: Astrid

men jag förstår inte, att jag aldrig kan lära mig att skriva mitt namn när jag skriver inlägg.

inlägget var iaf från mig.

mvh Astrid

2008-08-09 @ 21:17:29
Postat av: johanna

Håller tummarna för lila stumpan!

2008-08-10 @ 10:06:07
Postat av: Inger

Stackars liten! Hoppas det går bra, men prognosen var ju god :). Usch vad det känns bekant från Rodinas skada som 3:åring. Frustrerande med alla "enkla" diagnoser som ställs på 5min. Men symptomen stämmer ju med hovböld: rejäl hälta och puls. Men vet. borde ha lyssnat på hovisen i första fallet och iaf gjort en rtg-us för att bekräfta eller utesluta sin diagnos.

Håller tummarna för ett snabbt tillfrisknande.

2008-08-10 @ 16:17:01
Postat av: Mia

Känner igen det där med tokiga vet. och hur man kan bli bemött, har tyvärr få erfarit det. Lite tips på stimulans i boxen, häng ett grimskaft från taktet med borste länst ner. Det vet jag många hästar leker med i boxen, Elenes Suprise sysselsatte sig själv rätt bra på det sättet. Hoppas allt går bra!

2008-08-10 @ 18:13:42
Postat av: johanna

Ja det brukar funka med borste! annat tips e de där slick grejerna har sett dem i hööks vet inte om det finns på flera ställen, hade en tjej här i stallet som köpte sån till sin häst, dock räckte den inte länge...

2008-08-10 @ 20:49:55
Postat av: Lindha

Jag blir lite nyfiken på vilka kliniker det är du har varit. Berätta gärna, du har ju ingen skyldighet att skydda dem! Men vill du inte berätta så e d ok!

2008-08-10 @ 23:47:57
Postat av: Astrid

Hon börjar så smått bli bättre nu, hon stödjer iallafall på benet när hon går nu, även om hon fortfarande är halt. Tyvärr så leder hennes frustration över att stå inne till att det är i princip omöjligt att byta bandage på henne, hon kastar sig åt alla håll och försöker även lägga sig på mig. boxen är fullproppad med morötter, borstar och slickstenar i snören. allt ätbart är borta väldigt fort. och borstarnas enda funktion är att jag slår huvudet i dom när jag mockar. men det verkar som att hon har accepterat det mer nu, och vandrar inte runt lika mycket. men jag är orolig för hur det ska gå när det är dax att börja ha henne ute igen, är inte så säker på att hon har några planer på att hålla sig kvar i en sjukhage.

2008-08-11 @ 14:56:04
Postat av: Elene

Hoppas verkligen det går bra för dig Astrid. Har tyvärr oxå fått erfara sjuk unghäst på boxvila, tyvärr väldigt länge dessutom och byta omläggning va en plåga! Men det går, men man får ha ett väldigt tålamod. Hur länge ska hon stå på boxvila? min blev ordinerad det från strömsholm, men när jag sen åkte in med henne till ATG så sa de att jag skulle börja gå 20 min med henne varje dag och hon blev nästan helt ohalt efter 5 dagar. Har lärt mig av egna och andras erfarenheter att man måste vara kritiskt till veterinärernas diagnoser och ordinationer och gärna prata med flera. Lycka till!

2008-08-11 @ 20:22:34
Postat av: astrid

tack tack. vi fick order om absolut boxvila i 10dagar då gipset inte får bli blött och eftersom det andra frambenet var så pass påverkat av belastningen så skulle hon röra sig så lite det bara är möjligt. men imorgon ska hon få komma ut i sjukhage iallafall, hon ska gå i sjukhage i minst två veckor. sen hoppas jag att vi kan börja promenera och att hon iallfall om fyra, fem veckor kan leva som en normal häst. men man vet ju aldrig vad dom säger på återbesöket. men dom lät väldigt optimistiska sist.

2008-08-11 @ 23:18:33
Postat av: Lindha

Hoppas det går bra med Zelma i sjukhagen, så hon inte gör som min och hoppar över...



2800 kramar till dig från mig!

2008-08-12 @ 17:29:32
Postat av: astrid

tack :)

jo det gick faktiskt jätte bra i sjukhagen idag, hon tog det hela med ro och verkade mest nöjd med att få komma ut en stund. Gazira fick agera barnvakt och gå i en lite större hage runt sjukhagen så att zelma hela tiden kunde se henne.

men jag fasar för vad hon kommer hitta på när hon ska gå ute längre stunder och jag inte kan sitta bredvid och vakta henne.

2008-08-12 @ 22:28:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback