Viktigt vetande!

”Få hästen känslig för hjälperna

   Är köksfläkten på en lång stund så hör du den inte efter ett tag. Eller så blir du bara irriterad.
  Samma sak blir det för hästen om du hela tiden sitter och driver. Tillslut får det försämrad effekt.
  Målet i ridningen är att kunna ge hästen så små signaler som möjligt. För att detta ska kunna lyckas måste hästen vara känslig och uppmärksam på ryttarens hjälper.
   Var noga med att enbart bruka och aldrig missbruka dina hjälper. Hjälperna är till för att kommunicera med hästen, det vill säga ge den signaler som den ska tyda.
   Med drivande hjälper som skänkel, sitsinverkan och röst talar ryttaren om i vilket tempo hästen ska gå, ungefär som man lägger in en växel på en bil. Sedan ska hästen gå kvar där tills ryttaren lägger in nästa växel. Hästen kan gå själv, den behöver inte drivas fram i varje steg.
   Rids hästen så blir den mycket mer uppmärksammad på hjälperna än om den hela tiden blir störd av alla signaler. Då knackar ryttaren på dörren när den verkligen vill något och då hör hästen det som regel också.
   Ni har säkert hört historien om grisen som hela tiden ropade: ”Vargen kommer, vargen kommer..” Tillslut var det ingen som trodde på honom och den dagen vargen kom på riktigt blev alla grisstackarna uppätna. Lite överdrivet kanske, men ni förstår säkert principen”. 

Källa: http://www.aftonbladet.se/sport/ridsport/redaktor/Evaskola5.html 20060330 12:41


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback