Viktigt vetande!

Rätt utfodringsrutiner förebygger problem

Eftersom grovfoder tar betydligt längre tid att äta än kraftfoder (bara tuggningen tar ca tre gånger längre tid) ger grovfoder en bra möjlighet att ”fördröja” hästens måltid. Dessutom aktiverar grovfodret hästens naturliga födosöksbeteende – dvs den får samla ihop grovfodret till lämpliga portionstussar innan den kan börja äta. Grovfoder ger dessutom hästen stimulans för en effektiv produktion av saliv och den magsaft som underlättar en störningsfri matsmältning. Produktionen av magsaft är beroende av mekanisk stimulans, dvs det krävs ett skrymmande foder för att sätta igång den.

Det finns därför goda skäl att alltid inleda utfodringen med grovfoder och ge kraftfoder först när hästen har ätit en stund av denna. Samtidigt bör hästen ha kvar en del grovfoder när kraftfodergivan har tagit slut. En rutin som i princip är uppbyggd på detta sätt kan bidra till att förebygga beteendestörningar och rubbningar i matsmältningen. Samtidigt bidrar den oftast till att stämningen i stallet blir lugnare då kraftfodret ges.

För att ytterligare bidra till utfodring som är i samklang med hästens natur bör även kraftfodergivan innehålla ett inslag av fibrer. Det är bl a av detta skäl som många av svensk hästsports största affischnamn ger sina tävlingshästar KRAFFT GROOV som ett stabiliserande inslag i foderstaten till tävlingshästar på elitnivå.


Källa: http://www.krafft.nu/hasthalsan.asp 20060324 kl:21:37

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback