Viktigt vetande!

Mjölksyreträning

Att köra mjölksyreträning ökar hästens förmåga att kunna klara av mjölksyrebildning i musklerna. Det hela går ut på att man rider i intervaller om två minuter. Så du behöver en klocka att ta tid. Det enda du behöver i hinderväg är ett litet cavalettihinder som står fritt så att du kan rida i stora volter runt det åt alla håll.
   Värm upp hästen som vanligt först. Skritta ett par minuter på långt tygel innan du börjar. Intervallerna rids antingen i skritt på långt tygel, det vill säga vila, eller så i galopp och då hoppar man.
   Börja först rida på en stor volt och hoppa över cavalettit. Byt varv och hoppa i både höger och vänster galopp. Rid i två minuter exakt.
   Skritta på lång tygel i två minuter.
   Galoppera och hoppa cavalettit i en stor åtta i två minuter. Skritt på långt tygel igen två minuter. Upprepa samma sak.
   Fortsätt att hoppa cavalettit men minska åttan. Det blir då intensivare för hästen. Skritt lång tygel.
   Beroende på vilken kondition hästen har orkar den mer eller mindre. Du måste själv känna Din häst och öva upp detta successivt. En vältränad och välriden häst kan du ytterligare öka på övningen genom att rida som en åtta men inte genom att vända runt hindret utan istället framför och bakom. Det blir då hopp, vänd efter hindret i vänster galopp, hopp, vänd efter hindret i höger galopp, hopp vänd och så vidare.
   Eftersom hindret är så lågt så sliter den inte på hästens ben i landningen, så man behöver inte vara rädd att ”förhoppa” hästen. Det som är viktigt för hästens ben är underlaget. En lagom rekommendation är att rida denna övning en gång i veckan.
  Tänk på att varva ner och skritta hästen länge efter varje pass så ingen mjölksyra blir kvar i musklerna, för det är inte bra! Lägg ner hästen som man brukar säga, vilket menas med att man låter hästen få sträcka ut och ner huvud och hals ordentligt, under lättridning i trav på stora volter. Skritta ut en lång promenad innan du tar in hästen i stallet.

Källa: http://www.aftonbladet.se/sport/ridsport/redaktor/Evaskola4.html 2006-03-30 12:40


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback